Zasady BHP w gastronomii
Przestrzeganie zasad BHP w branży gastronomicznej ma kluczowe znaczenie. Pracowanie w gastronomii wiąże się nierzadko z sytuacjami niebezpiecznymi, które mogą zagrozić zdrowiu, a nawet życiu pracowników. Nie bez znaczenia jest również fakt podawania samego jedzenia klientom; normy powinny być zawsze przestrzegane, co pozwoli na uniknięcie prawnych konsekwencji oraz innych nieprzyjemności. Interesuje Cię zagadnienie BHP w gastronomii? W takim razie koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem.
Zasady BHP w gastronomii – na czym polegają?
Przepisy BHP w gastronomii regulowane są przez ustawy; zależnie jednak od stanowiska czy specyfiki danej miejsca pracy, poszczególne zasady mogą ulegać pewnym modyfikacjom. Ogólne przepisy BHP w zakładzie gastronomicznym to między innymi konieczność kontrolowania jakości stanu technicznego budynku, sprzętu, a także systemu wentylacyjnego. Każdy lokal powinien również być wyposażony w podstawowe środki ochrony osobistej, nie zapominając o apteczkach oraz gaśnicach w miejscach łatwo dostępnych. Koniecznością są także cykliczne szkolenia z zakresu BHP, które przypominają o najważniejszych aspektach.
Zasady BHP w zakładach gastronomicznych dotyczą także odpowiedniego poziomu higieny pracowników. Mowa tu o dezynfekcji rąk, mycia narzędzi pracy, a także posiadania krótkich i najlepiej niepomalowanych paznokci. Praca w kuchni wymaga też utrzymywania w czystości stanowiska pracy oraz wykorzystywanego sprzętu. Pracownicy są zobligowani również do tego, by ściągać biżuterię oraz zasłaniać włosy; ogromne znaczenie mają również środki ochrony osobistej oraz odpowiedni ubiór.
BHP w restauracji – odzież pracowników![alt](/images/2112/Zrzut ekranu 2023-08-4 o 09.04.37.png)
Odzież, jaka jest konieczna w przypadku pracy w gastronomii, zależna jest w dużej mierze od piastowanego stanowiska. Zasady BHP dotyczące odzieży roboczej to między innymi konieczność ochrony przed poparzeniem czy zabrudzeniem odzieży samego pracownika, ale nie bez znaczenia są również względy sanitarno-higieniczne. Pracujący w gastronomii powinni zostać wyposażeni w kombinezony lub fartuchy – wielorazowe lub jednorazowe. Ważne jest nakrycie głowy, które uniemożliwia przedostanie się włosów do posiłków. Mogą to być czepki ochronne, maseczki lub czapki. Nie można zapomnieć również o ochronie rąk pracowników.
Na wyposażeniu powinny znajdować się gumowe rękawice, które zapobiegną wypadkom z użyciem ostrych narzędzi. Doskonale sprawdzają się także lateksowe rękawiczki, które konieczne są przede wszystkim w dziale przygotowywania posiłków bądź podawania gotowych już produktów bezpośrednio klientowi. Ostatnim aspektem, na jaki warto zwrócić uwagę, jest ochrona nóg. Szczególnie często wybiera się ochraniacze foliowe na obuwie; w niektórych sytuacjach lepszym rozwiązaniem są specjalne buty do pracy w kuchni. Mają one antypoślizgową podeszwę i podnosek, dzięki czemu zapobiegają urazom mechanicznym stopy.
Wspomnieliśmy już, jak ogromne znaczenie w kontekście bezpieczeństwa zarówno pracowników, jak i klientów gastronomii, ma przeprowadzanie cyklicznych audytów BHP. Jeśli wyposażenie i zasady BHP w gastronomii to temat, który chciałbyś zgłębić, to koniecznie zapoznaj się z naszymi usługami. Nasz sklep BHP posiada w swoim asortymencie wszystkie niezbędne produkty, które powinny znajdować się na wyposażeniu miejsc gastronomicznych. Sprawdź koniecznie:
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Zasady / Normy BHP