Jakie buty robocze wybrać w gastronomii?
Zapewniają bezpieczeństwo i wygodę w pracy, która często oznacza długie godziny na nogach: buty robocze do gastronomii. Jakie wybrać, żeby były łatwe w utrzymaniu czystości, zabezpieczały przed poślizgnięciem, a jednocześnie były wygodne w noszeniu i wyglądały schludnie? W tym artykule postaramy się przedstawić najważniejsze kwestie związane z wyborem obuwia roboczego do gastronomii, aby pomóc Ci w znalezieniu odpowiedniego modelu.
Wybór obuwia roboczego w gastronomii a standardy BHP
Buty robocze w gastronomii muszą spełniać określone standardy wygody i bezpieczeństwa, a także być zgodne z przepisami regulującymi normy w branży. Przepisy te określają, że obuwie robocze musi być wykonane z materiałów łatwych do utrzymania w czystości, przeciwpoślizgowych i chroniących przed przetarciami. Dodatkowo, buty robocze powinny zapewniać odpowiednią amortyzację i komfort, chroniąc stopy przed urazami oraz zapobiegając przeciążeniom. Buty gastronomiczne są bardzo zróżnicowane i obejmują m.in. klapki typu crocsy, sandały robocze, obuwie z zamkniętym noskiem, wysokie obuwie ochronne czy buty sportowe z pianką Eva.
Buty robocze do gastronomii - jakie wybrać? Cechy butów do pracy w kuchni i przemyśle przetwórczym
Wybór obuwia roboczego w gastronomii powinien być podyktowany kilkoma kluczowymi czynnikami. Przede wszystkim, obuwie robocze powinno być wykonane z odpowiedniego materiału i wykończenia, zapewniającego łatwość utrzymania w czystości. Jest to szczególnie ważne w przemyśle przetwórczym i pracy w kuchni, gdzie należy bezwzględnie przestrzegać czystości w otoczeniu. Obejmuje to również ubranie i obuwie robocze do pracy. Zachowanie odpowiedniej higieny redukuje ryzyko zanieczyszczeń i zakażeń.
Ze względu na fakt, że wiele osób pracujących w gastronomii przez długie godziny pozostaje w pozycji stojącej, istotną kwestią jest obecność poduszki amortyzującej, która redukuje wpływ nacisku na stopy, a także odpowiednia podeszwa, zapewniająca stabilność i dopasowująca się do kształtu stopy.
Nie mniej ważne są zabezpieczenia antypoślizgowe, które minimalizują ryzyko poślizgnięć na mokrej podłodze. Praca w kuchni i na halach produkcyjnych często jest pracą w wilgotnym środowisku. Rozlane płyny, para - to wszystko oznacza duże prawdopodobieństwo upadku i sprawia, że wybór obuwia roboczego do gastronomii powinien ograniczać się do modeli z antypoślizgową podeszwą.
Pracownicy często mają kontakt z różnego rodzaju substancjami: olejami, kwasami, środkami dezynfekcyjnymi, które oddziałują na buty robocze w gastronomii. Jakie wybrać modele, aby zapewnić ochronę przed ich wpływem? Należy zwracać uwagę na materiał, z jakiego są wykonane buty i czy producent deklaruje odporność cna wymienione czynniki.
Dobre buty BHP do gastronomii powinny również chronić przed upadającymi przedmiotami, np. dzięki zamkniętej cholewce i wzmocnionym czubkom, zabezpieczającym palce u stóp.
Ostatnim, choć nie najmniej ważnym czynnikiem wpływającym na to, jakie buty robocze do gastronomii wybrać, jest estetyka i profesjonalny wygląd. Obuwie BHP może i powinno dobrze wyglądać. I mowa tu nie tylko o obuwiu dla kelnera, ale również o butach dla kucharza. Obuwie i odzież robocza pracowników wpływają na wizerunek całego lokalu.
Jakie buty robocze w gastronomii - 3 propozycje z naszej oferty
Jako sklep bhp posiadamy w ofercie buty robocze dla różnych branż, w tym również obuwie robocze w gastronomii. Jakie wybrać? Oferujemy zarówno buty dla pracowników gastronomii, jak i buty dla przemysłu spożywczego. Poniżej przedstawiamy 3 uniwersalne propozycje, które ze względu na swoje właściwości sprawdzą się do pracy w gastronomii, na halach produkcyjnych, jak i w przemyśle rolniczym.
Wszędzie tam, gdzie istnieje ryzyko wyładowań po zetknięciu z metalami, zalecane są buty antystatyczne. Przykładem takiego obuwia są białe buty bezpieczne BPPOT205 WHI. Wykonane ze skóry naturalnej z miękką wyściółką z filtrem z aktywnego węgla chronią przed rozwojem bakterii i grzybów. Są odporne na czynniki takie jak oleje czy smary, dobrze znoszą również wysokie temperatury. Odporne na zabrudzenia, nadają się do wielokrotnego prania.
Ciekawą propozycją są również półbuty robocze z samooczyszczającą się podeszwą Portwest FW58. To obuwie antypoślizgowe, o lekkiej konstrukcji, antystatyczne. Sprawdzą się w każdej branży - zarówno jako buty kucharza czy pomocy kuchennej, jak i do pracy w chłodni.
Nasze trzewiki robocze URGENT wodoodporne znajdą zastosowanie wszędzie tam, gdzie podłoga często jest wilgotna. z podeszwą antypoślizgową, o właściwościach elektrostatycznych. Miękka cholewka z mikrofibry zapewnia komfort podczas wielogodzinnych zmian, a metalowy podnosek zabezpiecza stopę przed upadającymi przedmiotami. Ich zaletą jest estetyczny, uniwersalny wygląd i duży wybór numerów, dlatego są wybierane zarówno jako obuwie damskie, jak i męskie.
Zapraszamy do zapoznania się również z pozostałymi propozycjami naszego obuwia roboczego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Buty Robocze/ Poradnik BHP